علت سوختن وسایل برقی

وسایل برقی که در اطراف ما وجود دارند شبانه‌روز به صورت مداوم از سوی نوسانات برق در معرض خطر هستند؛ اخیرا نیز با معضل قطعی مداوم برق روبرو هستیم و این خود تهدید دیگری برای آسیب دیدن وسایل برقی است؛ به همین دلیل باید علت سوختن وسایل برقی را شناسایی کنیم تا بتوانیم از خرابی آن‌ها جلوگیری کنیم. در ادامه به بررسی علت سوختن لوازم برقی و راه‌های دیگر پیشگیری از آن می‌پردازیم.

دلایل مهم در سوختن وسایل برقی کدامند؟

1- دلایل مکانیکی:

معمولا وسایل برقی دارای اجزای مکانیکی مثل بلبرینگ و تسمه و پولی و یاتاقان و … هستند. به مرور زمان این قطعات فرسوده می‌شوند و در برابر حرکت قسمت‌های متحرک وسیله مقاومت می‌کنند.

این عارضه معمولا با صدای خاص و گرم شدن وسیله و لرزش قابل تشخیص است.

مثال:

صدای غیر متعارف کولر آبی که ناشی از خشک بودن یاتاقان و سفت بودن تسمه است، باعث افزایش مقاومت مکانیکی و در نتیجه افزایش شدت جریان مصرفی موتور کولر می‌شود و در بلند مدت سوختن موتور کولر را به همراه دارد.

در کل ایرادات مکانیکی معمولاً علایم مشخصه قابل رویت و لمس دارند و تاثیرات واضحی روی میزان جریان برق مصرفی دارند.

راه حل:

با رصد کردن علایم مشخصه فوق و اندازه گیری شدت جریان تجهیزات و مقایسه آن با مقدار نرمال می‌توان از سوختن تجهیزات پیشگیری کرد. این وظیفه را می‌شود به محافظ ولتاژ و جریان سپردJbh . با سال‌ها سابقه مفتخر است با ارائه تجهیزات برقی به شما در پیدایش دلیل سوختن لوازم برقی کمک کند و با ارائه ابزارهای کاربردی این مشکل را برای شما رفع کند.

همچنین محافظی به نام محافظ‌ ولتاژ وجود دارد که در صورت تجاوز مقادیر اندازه گیری شده‌ ولتاژ از محدوده‌ تنظیم شده، طبق زمان تاخیر در قطع تنظیم شده برای ولتاژ، برق خروجی را قطع کرده و در صورت رفع خطای بوجود آمده، پس از زمان تاخیر در وصل تنظیم شده برای ولتاژ، برق خروجی را وصل می‌کند.
عملکرد این ابزار به طور چشمگیری از سوختن لوازم برقی شما جلوگیری می‌کند.

2- اتصالات الکتریکی ضعیف؛ از دلایل مهم در سوختن لوازم برقی

در مصرف کننده‌های برق اتصال ضعیف سیم‌ها به ترمینال‌ها باعث بروز جرقه‌های ریز شده و به مرور سیم را ذوب می‌کند یا ترمینال را از بین می‌برد و مدار را قطع می‌کند. حتی همین عارضه هم می‌تواند باعث آتش سوزی شود.

بسیاری از مواقع دلیل سوختن وسایل برقی منزل لرزشی است که وسایل هنگام کار به همراه دارند. از جمله این وسایل برقی می‌توان به ماشین لباسشویی و کولر آبی اشاره کرد.

معمولا دوشاخه‌های برق غیر استاندارد بیشترین صدمه را در این خصوص به تجهیزات برقی وارد می‌کنند. این دوشاخه‌‌ها علاوه بر اینکه فاقد ارت هستند، از نظر نوع ترمینال و نگهدارنده سیم هم عموما ضعف دارند و به زودی از بین می‌روند و ارتباط برق را قطع می‌کنند.

3- ضعف عایقی؛ سومین دلیل رایج در سوختن وسایل برقی

بعضی تجهیزات برقی که با گرد و غبار و آب سرکار دارند، اصولا باید از عایق بندی اصولی و مناسبی برخوردار باشند. بعضاً پیش می‌آید که به دلیل ضعف عایق بندی، آب به قسمت‌های برقی نفوذ می‌کند و باعث سوختن تجهیزات می‌شود.

حتی گرد و غبار هم به مرور زمان می‌تواند سطح بردهای الکتریکی را اشغال کند و مانع خنک کاری المان‌ها و هیت سینک‌های خنک کننده شود و در نهایت موجب افزایش حرارت شده و سوختن تجهیزات را به همراه دارد.

4- نوسانات ولتاژ

گاهی دلیل سوختن وسایل برقی نوسان برق است. عموما به این عارضه نوسان برق می‌گویند. در بعضی موارد استفاده از نوسان گیر توصیه می‌شود. لازم به ذکر است که محصولات برند jbh را می‌توانید با 3 سال گارانتی و تعویض بی قید و شرط تهیه کنید.

2 علت مهم که منجر به سوختن وسایل برقی به علت نوسان برق می‌شود.

الف: مشکل نوسان برق شبکه توزیع: این مشکل معمولا در زمان‌های پیک مصرف بصورت افت ولتاژ بروز می‌کند. بعضا هم ایراداتی مثل بعد مسافت تا شبکه توزیع باعث افت ولتاژ می‌شود که می‌تواند خطر آفرین باشد.

گاهی هم اضافه ولتاژ بخاطر ضعف در عایق داخلی ترانسفورماتورهای شبکه توزیع ممکن است روی دهد. بدترین حالت اضافه ولتاژ قطع شدن مسیر نول در شبکه توزیع فشار ضعیف است که باعث افزایش ولتاژ مصرف کننده‌ها می‌شود و بعضا دیده شده کل تجهیزات برقی یک محله را از بین برده است.

 

ب: مشکل افت ولتاژ با منشا داخلی: همه شما تجربه کرده‌اید که هنگام روشن کردن تجهیزات پر مصرف مثل کولر گازی، ماکروفر، درب برقی رول آپ، پمپ آب و غیره، برای لحظه‌ای چراغ‌ها کم نور می‌شوند.

علت این مساله افت ولتاژ است و در زمان راه‌اندازی تجهیزات پرمصرف است.

همین نوسانات می‌تواند به بردهای الکتریکی تجهیزات حساس برقی آسیب بزند. حتی اگر در مرحله اول باعث سوختن آن نشود در بلند مدت تاثیر منفی بر جای خواهد گذاشت.

همچنین برای مقابله بیشتر با سوختن لوازم برقی، می‌توان به کمک ابزارهایی مانند ترموستات دیجیتال دمای محیط مربوطه را نیز کنترل کرد.

چرا وقتی ولتاژ افت می‌کند تجهیزات و وسایل برقی می‌سوزند؟

به زبان ساده هر تجهیز برقی یک توان الکتریکی ثابت دارد که به صورت لحظه‌ای آن را مصرف می‌کند. یعنی در هر لحظه توان مورد نظر باید تحویل تجهیز برقی شود.

حال فرض کنیم ولتاژ افت کند و کم شود. از آنجایی که توان حاصل ضرب جریان و ولتاژ است، لذا جریان افزایش پیدا می‌کند.

این اضافه جریان از حد تحمل سیم‌ها و اتصالات و بردهای الکتریکی داخل تجهیز تجاوز می‌کند و باعث سوختن قطعات داخلی وسایل برقی می‌شود.

 

دلیل سوختن وسایل برقی منزل به علت اضافه ولتاژ

عموماً وسایل برقی تا 10 درصد بالاتر از ولتاژ کاری خود را نیز می‌توانند تحمل کنند؛ به عنوان مثال یک ماکروفر که با برق 220 ولت کار می‌کند در ولتاژ 245 ولت هم مشکلی برای کارکرد نخواهد داشت.

اگر ولتاژ بالاتر از حدی باشد که دستگاه و عایق بندی‌هایش بر آن اساس صورت گرفته، سوختن قطعات و المان‌ها رو در پی دارد؛ خصوصاً بردهای الکتریکی با اولین اضافه ولتاژ بیشترین آسیب را می‌بینند.

ممکن است اضافه ولتاژهای لحظه‌ای بصورت آنی به وسایل برقی ما آسیب وارد نکند؛ اما قطعا باعث کاهش طول عمرشان می‌شود.

حال که علت سوختن وسایل برقی را فهمیدیم راه مقابله با آن چیست؟

استفاده از محافظ مرکزی مزایای زیادی دارد که همه آن‌ها را بر می‌شماریم:

  • حفاظت کل تجهیزات برقی منزل با یک محافظ مرکزی نصب شده در جعبه فیوز
  • امکانات بیشتر از جمله قابلیت تعیین مقادیر و پارامترها
  • امکان مشاهده میزان ولتاژ و جریان روی نمایشگر
  • کمک به مدیریت مصرف انرژی در واحد مسکونی
  • مشاهده آخرین خطای رخ داده و مقدار آن
  • بی نیاز شدن از نصب محافظ‌های سیم دار متعدد در واحد مسکونی

عملاً تمام مشکلات احتمالی که در این مقاله ذکر شد را می‌توانیم با یک محافظ مرکزی ولتاژ و جریان مدیریت کنیم و مانع از بروز خسارت شویم.

بالا رفتن روزانه قیمت لوازم خانگی ظرف ده سال گذشته حدود 10 برابر شده است. این مساله به تنهایی دلیل کافی است برای اینکه برای حفاظت کل لوازم برقی منزل چاره اندیشی کنیم و یکبار برای همیشه مشکل را حل کنیم. گروه فنی مهندسی Jbh مفتخر است با ارائه ابزارهای کاربردی، خطر سوختن لوازم برقی را برای همیشه رفع کند. همچنین تمام محصولات jbh با 3 سال گارانتی و تعویض بی قید و شرط به شما عزیزان ارائه می‌شود.

 

یک محافظ برای کل منزل کافی است”

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *